ریزش مو چرا اتفاق می افتد/
قبل از شروع باید به این نکته توجه کنیم که طبق مطالعات انجام گرفته توسط محققین ریزش 50 الی 100 تار مو در روز طبیعی بوده و هیچ جای نگرانی نیست .
ریزش موی روزانه در واقع کمک بزرگی به پوست سر شما برای ایجاد یک چرخه سالم رشد مو است تا موهای جدید جایگزین موهای قدیمی شوند.
پوست سر ما میزبان 100هزار مو است. هریک از این موها، چرخهی رشد متفاوتی دارد. هر فولیکول مو یک تار مو تولید میکند که رشد آن در ماه حدود 12 میلی متر است. این تار مو، 2 تا 6سال عمر میکند.
سپس، برای یک ماه رشد آن متوقف میشود. وقتی چرخهی جدید شروع میشود، آن تار مو میریزد. پس، در هر زمان، اکثر موها در فاز رشد خود قرار دارند و حجم مو را حفظ میکنند.

اما نگرانی از جایی شروع میشود که
(1) موهایتان بیشتر از مقدار مذکور بریزد
(2) به صورت دسته ای بریزد
حال بیایید به چند علت ریزش مو بپردازیم
- عملکرد نا مطلوب غده تیروئید
غدهی پروانهای شکل تیروئید هورمونهایی تولید میکند که موجب تنظیم متابولیسم بدن میشود. اگر این غده، مقداری کمتر یا بیشتر از این هورمونها تولید کند، چرخهی رشد موها دچار اختلال میشود.
اختلال تیروئید علاوه بر ریزش مو میتواند موجب افزایش یا کاهش وزن، حساسیت به سرما یا گرما و ضربان قلب نامنظم شود.
اگر در کنار ریزش مو این نشانهها را دارید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید و آزمایش تیروئید بدهید.
- مصرف برخی از داروها
داروهایی که موجب ریزش میشوند، معمولاً دو سازوکار دارند:
۱) بعضی از این داروها باعث ریزش موهایی می شوند که در فاز رشد (آناژن) هستند. مثل داروهای شیمی درمانی،کلشی سین، مشتقات طلا، بیسموت، تالیوم، بوریک اسید.
۲) دسته ی دیگر این داروها موجب ریزش موهایی میشوند که در فاز استراحت (تلوژن) هستند نظیر:
- داروهای رقیق کننده خون (مثل هپارین، وارفارین، ریواروکسابان، دابیگاتران، اپیکسابان)
- داروهای کاهنده ی فشار خون (کارودیلول، آتنولول، بیزوپرولول، متوپرولول، کاپتوپریل، لیزینوپریل، انالاپریل)
- داروهای هورمونی (آندروژن ها و بعضی داروهای ضد بارداری)
- داروهای ضد صرع (والپروئیک اسید، کاربامازپین و فنی توئین)
- داروهای ضد آرتریت (متوترکسات و لفلونوماید)
- داروهای دیگر: سایمتیدین، ایزوترتینوئین، داروهای ضد تیروئید، کاهنده ی چربی خون، اینترفرونها، ضد عفونی، آمفتامینها، داروهای مسکن غیراستروئیدی، بروموکریپتین، لوودوپا، داروهای ضد سایکوز، ضد اضطراب و به ندرت داروهای ضد افسردگی مثل آمی تریپتیلین.
برخی از قرصهای ضد بارداری که موجب مهار تخمک گذاری میشوند، در بعضی افراد، میتوانند موجب ریزش مو شوند. به خصوص، اگر اعضای خانوادهی شما سابقهی ریزش مو داشته باشند، احتمال بروز این عارضه در شما بیشتر میشود.
در برخی موارد، موها بعد از قطع مصرف این قرصها شروع به ریزش میکنند. برای جلوگیری از ریزش مو ناشی از مصرف یک داروی خاص حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
- رژیم نادرست غذایی
یکی از عوامل ریزش مو تغزیه و رژیم نادرست غذایی است
رژیمهایی که باعث کاهش وزن سریع (بیش از ۷ کیلو در ماه) میشوند، به بدن آسیب میزنند. ریزش مو از عوارض این نوع رژیم های لاغری است. مثلاً اگر مقدار پروتئین رژیم غذاییتان کافی نباشد، ریزش مو تشدید میشود.
البته، نگران نباشید، موهای ریخته شده، جایگزین میشوند. اما فقط اگر یک رژیم غذایی درست را در پیش بگیرید.
- اختلال در سیستم دفاعی بدن
یکی دیگر از انواع ریزش مو، ریزش موی سکهای است. علت این نوع ریزش، اختلال در سیستم دفاعی بدن است که به اشتباه به فولیکولهای سالم مو حمله میکند. در این بیماری، معمولاً موهای فرد (بیشتر موهای سر) به صورت لکه ای می ریزد. این نوع ریزش معمولاً فقط در موهای سر اتفاق می افتد، اما گاهی ممکن است موی ریش یا ابرو هم به ریزش موی سکه ای دچار شوند. در بعضی موارد ممکن است قبل از ریزش مو پوست آن ناحیه دچار خارش یا درد شود.
بیشتر اوقات، ریزش سکهای مو دائمی نیست. بعد از گذشت شش ماه تا یک سال، موها دوباره شروع به رشد میکنند.
- استرس شدید
استرس و ریزش مو باهم در ارتباط هستند. استرس شدید فیزیکی یا روانی میتواند منجر به ریزش شدید مو شود. در این شرایط، ریزش مو حدود ۶ تا ۸ ماه ادامه خواهد داشت.
- وراثت
متاسفانه وراثت از شایع ترین علل ریزش مو است
ریزش موی ارثی در مردان ممکن است از سن بلوغ تا دهه سوم اتفاق افتد. در ابتدا اکثر افراد متوجه ریزش موهایشان نمی شوند چون موها در ابتدا به تدریج و نامحسوس می ریزند .
نکته بسیار مهم و قابل اهمیت این است که وقتی به مطب پزشک برای درمان ریزش مو مراجعه می کنید، هنوز فولیکول موی زنده باقی مانده باشد. در این صورت می توان با روش های غیر جراحی ریزش مو را متوقف کرد و با تحریک فولیکول مو به تقویت و رشد مجدد مو کمک کرد.
ریزش مو به اشکال متفاوتی در مردان رخ میدهد. در ریزش موی ارثی یا آندروژنیک ابتدا موها در نواحی مبتلا به ریزش، نازکتر و کوتاهتر از موهای نواحی بدون ریزش میشود و در مراحل بعد به تدریج این موها میریزند. الگوی معمول ریزش مو در مردان، به این شکل است که خط رویش موی پیشانی عقب رفته و ریزش مو از فرق و جلوی سر شروع میشود
